miércoles, 19 de agosto de 2009

VENT I MERINS, L'AMBAIXADA BENIMERÍ DEL 2009


Arribades estes dates del mes d'agost els actes de les festes de moros i cristians d'Ontinyent estan ja en plena ebullició, els actes es van succeint sense descans, els darrers sopars, l'emotiu esmorzar de la llàgrima o el pregó marquen l'inici de la setmana gran de festes, la setmana de les festes en les quals els Benimerins es mostraran la seua Ambaixada, l'ambaixada del 2009.
I aquesta Ambaixada enceta el seu camí al mateix càrrec que els Benimerins dugueren a terme a l'any 1997, Santi Mollà, Ambaixador, i Barbara Mollà, Banderer, encapçalaven el transit del nostre poble pel desert, les palmeres, els camells i la foscor de la nit acompanyaven aquell poble que encetava el seu camí per les terres del nord de Àfrica per tany d'apropar-se a la Península Ibèrica on els Almohades lluiten contra el cristià. Era l'inici d'un llarg camí que en diferents capítols els Benimerins volien mostrar a les nostres festes.
Sis anys després el camí encetat al 1997 arribava el moment del descans, Salvador Gramage, capità moro del 2003 presidia la desfilada al seu palau a Fes, al nord de Àfrica, on els Benimerins gaudien del descans després de la travessia del desert. Al palau Benimeri es trobaven totes les estances necessàries per a mostrar la riquesa del nostre poble, el mag, la sala dels avantpassats, la font amb la fresca aigua brollant i les sales en les que la favorita i el nostre capità esperaven els presents de les diferents famílies meriníes.
I estos dos càrrecs eren el preludi del que els Benimerins es venim a mostrar estes festes del 2009, es tracta d'un nou tram del viatge que ens portarà fins a la Península Ibèrica per a rellevar als Almohades, serà l'escenificació del viatge que continua i que probablement tindrà noves entregues en els propers càrrecs que els Benimerins trauran al carrers en futurs anys. En aquest capitol podrem contemplar tot el que ens cal per a reprendre el viatge, no faltaran les mostres dels senyors del desert, els animals ensinistrats i els rics trages que Nacho Gramage i Anna Mollà, els nostres ambaixador i banderer lluiran estes festes.