viernes, 8 de junio de 2007

FESTA DEL CORPUS CHRISTI D’ONTINYENT

Programa dels actes de la festa del Corpus Christi, incloent els tocs de Campanes.

Dissabte 9 de juny. Vespra del Corpus
“Si pel juny els Gegants veus ballar, Corpus demà”
-> 12 del migdia. Toc de l'Àngelus: Tres batallades de la Petra assenyalen l’hora del prec de l'Ave Maria. Seguidament, volteig manual de Campanes del migdia de la vespra. (no participa la Petra)
-> 7 de la Vesprada. Desfilada dels Gegants i dels Cabets pel Carrer Major.
-> 7´25 de la vesprada. Toc del Capvespre al Campanar de la Vila. Una combinació de batallades de les campanes Albats, Combregars i Santíssim cada vegada més ràpides que acaben en els tres avisos que fa la Petra per assenyalar el moment de les oracions de la vesprada. Tot seguit, tres vols manuals de Campanes, (7’30, 7’45 i 8’00) com avís a la missa.
-> 8’00 de la vesprada. Missa a l’església de l’Assumpció, seguida de la Vigília del Corpus en la que participen les associacions d’Adoració Nocturna, estarà marcada pels tocs de la campana del Santíssim.

Diumenge 10 de juny. Festa del Corpus
“Corpus, festa i ginesta”

-> 12 del migdia. Toc de l'Àngelus i repic de festa: Tres batallades de la Petra assenyalen l’hora del prec de l'Ave Maria seguit d’un clamoreig de les campanes Maria, Combregars i Santíssim destacant la festivitat. A continuació volteig solemne especial del Corpus Christi en les onze campanes durant 10 minuts. Hui, com es fa el Dijous Sant i el dia dels Combregars, comença el Ximbolet, i a meitat vol paren totes les campanes excepte la del Santíssim i dels Combregars, dedicades al Cos de Crist, per tal que voltegen per una estona com a majors i solistes. Després, les campanes grans reprenen el vol abans de començar a parar totes.
-> 5 de la vesprada. Repiquet del Corpus. Concert ceremonial de campanes, de mitja hora de durada, que es celebra els dies de major solemnitat en la Parròquia de l'Assumpció: Pentecosta, Corpus, l'Assumpció i la Puríssima. Unes complexes combinacions de drangs, batallades i vols de caràcter enaltidor que preludien la Missa major, i pregonen i lloen la importància de la festa de hui.
-> 5´30 de la vesprada. Vols del Dia del Corpus com avís a la missa. Tres vols d’avís (5’30, 5’45 i 6’00)
-> 6’00 de la vesprada. Missa. Les campanes acompanyen els moments més solemnes de la Missa: Quan es canta el Glòria totes les campanes voltegen al mateix temps en un vol espectacular. Quan es pronuncia el sermó s'escolten tres batallades ràpides, fluixes i continuades de la Petra. En el moment de l'Elevació, el Ximbolet i la Petra voltegen al mateix temps acompanyades per les campanes de les Monges Carmelites. En acabar la missa, es sona el gran volteig del Dia del Corpus per donar inici a la Processó.
-> Al finalitzar L’Eucaristia. Processó del Corpus.
La processó està encapçalada pel Ball dels Cabets que en el moment que sone la música, sonarà de nou el volteig general del Dia del Corpus, i segueix en el Ball dels Gegants, el Ball dels Arquets, el Ball de la Veta i el Ball dels Cavallets. A continuació, els membres del Grup de Danses d’Ontinyent realitzen la tradicional Enramada del Corpus en plantes aromàtiques. La Creu processional dóna pas als xiquets i les xiquetes de “primera comunió” i a aquelles persones que desitgen acompanyar el Santíssim, que és dut sota pal·li daurat. Cada certa distància, el Santíssim és descansat sobre els Altarets o Tauletes, que són els menuts altars profussament decorats on els veïns que els han preparat l’adoren i li canten himnes. Sempre que la Custòdia està a la vista del Campanar de la Vila, es volteja la Campana del Santíssim.
-> 8’30 de la vesprada. Toc del Capvespre.
Quan la Custòdia torne a l’església de l’Assumpció,
el volteig general de Corpus acabarà la festa.
RECORREGUT DE LA PROCESSÓ.
La preceso té el seu inici a l’església de l’Assumpció, i realitzarà el següent recorregut: Fossaret, plaça de la Vila, carrer de l’Església, carrer de Sant Pere, plaça de Sant Pere de Verona, carrer Trinitat-Major de la Vila, plaça de Baix, escalinata del Clot, carrer de Morales, carrer de Mayans, cantalar de Sant Carles, carrer de Santa Rosa, plaça de Sant Domingo, carrer del Delme, carrer de Mayans, plaça Major, carrer del Regall, carrer de la Magdalena i pujada del Fossaret.
Les danses processionals formen part, com el seu nom indica, de la processó, i seran interpretades, si no hi ha cap impediment, en els següents llocs:
- Plaça de la Vila.
- Plaça de Sant Pere de Verona.
- Plaça de Baix.
- Carrer de Mayans (vora l'església de sant Carles Borromeu).
- Plaça de Sant Domingo (vora el cantó del Cantalar de Sant Vicent),
- Plaça de Sant Domingo (dalt del carrer del Delme)
- Carrer de Myians (creuament Trinquet i Delme).
Només els balls de menor volum.
- Carrer de Mayans (vora l'església de sant Carles Borromeu).
- Placeta Latonda.
- Plaça Major.
- Plaça de la Vila.
Es prega als veïns del recorregut de la processó que adornen els seus balcons en cobertors, mantons, senyeres i plantes. Així mateix, es prega que esperen al pas de l’últim ball per tal d’abocar fulles i flors al terra. Així evitarem que els xiquets que dansen patisquen cap accident.