lunes, 21 de mayo de 2007

TIPOLOGIA DE VOTS


L'escrutini dels vots en les eleccions municipals, te diferents consideracions, que son important coneixer, aixina, una volta estiga oberta l’urna, s’extrauran, un a un, els sobres i es llegiran les paperetes. El president o presidenta de la mesa traurà, un a un, els sobres de l’urna, els obrirà i llegirà en veu altra la denominació de la candidatura votada o el nom dels candidats i candidates votats. Els sobres oberts han de conservar-se per al seu recompte posterior. En examinar els sobres i les paperetes, a més de vots vàlids a candidatures, podran trobar-se casos de vots en blanc, i vots nuls. Estes dos categories han de comptabilitzar-se, per separat, per a la determinació del resultat de la votació, ja que els vots en blanc si que conten per al comput general (entre altres el famos 5%)

Són VOTS EN BLANC
- Els sobres que no continguen papereta.

Són VOTS NULS
- Els que s’emeten en sobres o paperetes diferents del model oficial
- Les paperetes sense sobre.
- Els sobres que continguen més d’una papereta de distintes candidatures (si s’inclouen diverses paperetes de la mateixa candidatura, es compta com un sol vot vàlid).
- Els que s’emeten en sobres alterats.
- Les paperetes en què s’haja modificat, afegit, assenyalat o ratllat el nom dels candidats i candidates, alterat el seu ordre de col·locació o realitzat altres modificacions. És vàlid, no obstant això, el vot emés en papereta electoral, encara que continga algun subratllat o marca que no suposes intenció d’exclusió, esmena o ratllada de qualsevol dels candidats i candidates que figure en estes, ni altere l’ordre de col·locació dels candidats i candidates.