miércoles, 24 de octubre de 2007

13 anys de colla de Campaners

El proxim dumenge, la Colla de Campaners d’Ontinyent compleix tretze anys. Fou el 28 d’octubre de 1994 quant, un grup d’amics dels quals és troba l’actual president Rafael Ballester Gandia, decidiren voltejar a mà les campanes de l’Assumpció de Santa Maria en motiu del primer encontre de Gegants i Cabets a la nostra ciutat dintre dels actes de la celebració del 750 aniversari d’Ontinyent com a Vila Reial.
Des d’aleshores i, desprès de vora 10 anys d’electrificació i tancament de la torre, tornava a nàixer una nova generació de campaners distinta a l’anterior, naixia la Colla de Campaners d’Ontinyent que és va constituir legalment com associació el mes de juny de 1996, no obstant, els dos primers anys de treball foren els més intensos en recopilació i investigació formant part en si com arrels del Gremi de Campaners Valencians. Gràcies al suport de la parròquia de l’Assumpció, l’EXCM Ajuntament d’Ontinyent que firmava el primer conveni al 1997 i d’alguns campaners antics com ara el senyor Roberto Sanchis que faltà poc després de documentar alguns tocs, foren pilars essencials per dur endavant este projecte d’associació que, hui per hui, és constitueix com una de les més fortes.
En tretze anys ha passat de tot, començàrem en vuit socis i ja han aplegat als 50. Entre tots han aconseguit 14 campanes noves a Ontinyent i hem restaurat més de trenta. S’ha donat vida junt la comparsa Fontanos al Ball dels Cavallets d’Ontinyent, en el grups Menestrils el Cant de la Sibil·la i amb els Campaners d’Albaida el voltejar totes les campanes de la Vall d’Albaida alhora per la fi del mil·lenni. S’han recuperat un total de 53 tocs, vols i repics de campanes existents sols al campanar major de la ciutat i s’han fet més de 600 visites al campanar de la Vila en deu anys. Hem creat set matraques noves a Ontinyent, hem contribuït a la restauració i conservació del patrimoni: Maquinària del rellotge de Sant Carles, Mare de Deu de Fàtima, Museu Parroquial de Sant Rafel i tots els campanars de la ciutat i de les terres veïnes. Hem viatjat a més de 50 poblacions per difondre el patrimoni campaner i crearem el 1999 l’actual campanar mòbil que és complementa en dos matraques i una roda de 36 campanes la mes gran de tota la diocesis i que roda per primera vegada el 25 de juny del 2006 en un Gloria, junt a dos cors vocals acompanyats per percusio, vent madera, vent metall, corda i orgue.
L’any 2007 serà també per excel·lència l’any en que la Colla de Campaners d’Ontinyent ha rebut més premis i major reconeixement tot i gràcies a l’estima i recolzament de tot un poble, convertits en la pàgina web més visitada en un any d’història d’este mitjà i els ontinyentins ens valoraren com a millor entitat cultural del 2007 gràcies a un meravellós projecte dut endavant pel periòdic LOCLAR. El passat divendres la colla de Campaner rebre la notificacio que formen part del catàleg cultural del SARC de la Diputació de València de cara al 2008 on només figuren dos colles campaneres i una es la d'Ontinyent, un fet prou important, ja que en l’ajut d’esta institució pública podrem obrir el nostre patrimoni campaner a les terres valencianes.