lunes, 14 de abril de 2008

Obra dicactica dels gegants i cabets


El passat 9 d’abril va tindre lloc l’acte de presentació del llibre titulat GEGANTS I CABET, realitzat per Xavier Llopis i Mullor, Rafel Sanchis i Ferri i Manuel Díaz i Falcón, membres de l’Associació de Gegants i Cabets d’Ontinyent i publicat per Edicions 96 i Escola Valenciana.
Es tracta d’una obra didàctica dirigida especialment al public infantil, primària i secundària, però també a tot aquella persona que vulga iniciar-se o aprofundir en el món dels Cabets i Gegants valencians.
El llibre fa un estudi dels orígens i evolució dels gegants i cabets a les nostres terres, i ens explica que esta és una tradició present no només a les terres de l’antiga Corona d’Aragó, sinó també a la resta d’Europa i el món, que en el cas valencià arribà a la seua màxima esplendor quan estes figures van ser introduïdes dins la processó del Corpus Christi. De l'obra, destaca l’esforç realitzat en la catalogació de les figures valencianes. Podem afirmar sense por a enganyar-nos que és el catàleg més extens i complet que s’ha publicat fins ara.
L’obra no es limita sols a la part del llibre, sinó que es complementa ab unes fitxes d’activitats i entreteniments (compte, retallables, colorejables, mots encreuats, etc.) i un dvd que conté dos vídeos “Com es fa un cabet?” i i “Un dia amb els Gegants i Cabets d’Ontinyent”; un muntatge fotogràfic “Un repàs als gegants i cabuts de Valencià” i i un joc per a l’ordinador.
L’índex de l’obra és el següent:
Aproximació escolar al món dels Gegants i Cabets.
Temps passat: mitologia i antecedents contrastats.
Origen i significat de la festa dels Gegants i Cabets: Corpus.
La música i els instruments: dolçaina, tabal, cas concret d’Ontinyent i partitures.
Construcció d’un gegnat i d’un cabet: de cartró, de paper, de motxilla.
Gegants i Cabets d’Ontinyent.
Gegants i Cabets del País Valencià. Catalogació.
Gegants i Cabets del món. Una mostra.
Presència a la literatura: els gegants a la literatura oral i escrita valenciana, refranys i locucions.
bibliografia.
activitats i entreteniments.
dvd (vídeo, muntatge fotogràfic i joc d’ordinador).