lunes, 14 de abril de 2008

REALITZARÀ UN INVENTARI DE LES CAMPANES EXISTENTS EN DEL TERME

La Colla de Campaners d’Ontinyent té previst visitar totes les masies, heretats i finques rústiques del terme d’Ontinyent on existeixen oratoris ab campana per tal d’inventariar-les. Este propòsit, previst de fa temps enrere, té com a objectiu documentar tècnicament totes les campanes existents a la població per tal de donar un pas important al futur llibre del patrimoni campaner de la ciutat.
Un altre objectiu indiquen desde a Colla de campaners, "és recollir les diverses demandes dels mateixos propietaris d’algunes finques i heretats que han demanat el nostres consell i suport com ara Santa Rosa, Todos Vientos, Can Tomàs, la Clariana, casa Garcia, entre altres". Així, els diversos dumenges compresos entre el mes d’abril, juny i juliol es fara el treabll de camp, mai millor dit, per tal de recollir totes les dades i realitzar les respectives fitxes de cada bronze documentat de tal forma que, al mes de setembre, és crearà un llibre ab la catal·logació existent de totes les campanes de Ontinyent (incloent el nucli urbà) per tal d’entregar-ho al Arxiu Municipal de la ciutat on es recollirà la fitxa de totes les campanes dividides per sector i referència.
Este fet, a més de ser una important font històrica i documental, facilitarà en tot moment la conservació del instrument i serà font clau per qualsevol informació o, el que és pitjor, poder localitzar-la en cas de robatori ja que s’han donat prous indicis de mercat negre a la població que volem evitar en tot moment. No obstant, a cada documentació realitzada, realitzarem un assessorament exhaustiu del futur del bronze d’acord les característiques del mateix com ara restauració, conservació i utilització.
"A més a més, podrem detectar la existència de més campanes històriques com ara la de la Can Tomàs, una verdadera joia del S.XVIII. La nostra suposició es que existeixen més campanes de font històrica no documentades i que representen un perill patrimonial que hui per hui no està protegit. Volem que tot estiga documentat, al seu lloc i protegit i evitar maniobres sospitoses com la de la antiga campana de la finca de Sant Vicent a la Parròquia de Sant Rafel (1996) que és construí una rèplica desapareguem-ne la original." digueren els campaners. "Hui per hui, donat la gran realització de robatoris a Ontinyent que desgraciadament l’han convertit en notícia d’àmbit nacional, ens recau la màxima urgència per realitzar aquesta tasca abans que siga massa tard. A hores d’ara ja hem realitzat un listat complet dels oratoris que tenen campana al terme, ara anirem conversant en cada propietari tot i demanant la seua col·laboració en este treball que serà realitzat en tot moment baix la voluntat i permís dels seus respectius propietaris".