jueves, 25 de septiembre de 2008

EL SENDERISME A LA VALL D’ALBAIDA

Motivat per la celebració del “Dia Mundial del turisme”, el proxim 27 de setembre, la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida juntament ab els municipis de la comarca han confeccionat un programa d’activitats turístiques mediambientals, el qual pren el nom de “senderisme a la Vall d’Albaida."
I és que la rica oferta natural de la qual gaudeix esta comarca, es pot trobar a racons i paratges tan diversos com les serres del Benicadell, la serra de Mariola, la serra Grossa, la serra d’Agullent o la de l’Ombria, així com la de Quatretonda.
El programa turístic mediambiental, realitzat des de la Mancomunitat utilitza els senders de la Vall, homologats per la Federació Valenciana de Muntanyisme, per a fer-los servir com a rutes verdes guiades. Esta proposta turística mediambiental presenta una durada de tres mesos, durant dissabtes i diumenges, dies on es realitzaran rutes verdes i senderisme per les serres que envolten la Vall d’Albaida.
Per a la celebració d’este programa des de la Mancomunitat s’utilitzaran les mateixes pautes que han vingut presidint el programa “Obrim les portes de la Vall”.
L’objectiu que es persegueix, per part de l’ens comarcal, es donar a conèixer els recursos naturals de la Vall, crear consciència de la importància del medi natural i fer una aposta decidida pel turisme natural, ecològic i sostenible.
Els destinataris d’este programa seran els habitants de la Vall, així com els de comarques veïnes i altres grans ciutats pròximes.
Filiberto Tortosa, president de la Mancomunitat de Municipis ha manifestat al respecte “mitjançant este programa de senderisme pretenem difondre, divulgar i promocionar tots els recursos naturals, ambientals, ecològics i paisatgístics de la comarca de la Vall d’Albaida, així com confeccionar un atractiu paquet turístic comarcal pel medi natural”, ha afegit “la comarca de la Vall d’Albaida presenta nombrosos recursos culturals i naturals que hem de potenciar constantment amb la finalitat de consolidar el turisme d’interior, i bona mostra d’açò es encaminar-se cap al turisme participant en aquestes iniciatives turístiques tant senyalades com és el Dia Mundial del Turisme”.
La primera de les ofertes es la d'Ontinyent el rpoxim dia 27 tal y com es pot vorer al calendari detallat, es esta linea, Inma Martí, edil de Turisme, explica que “se trata de un itinerario urbano que nos llevará a conocer los vestigios fabriles de la industria ontinyentina, que ha sido el motor económico de la ciudad y también ha marcado su fisionomía”. "El recorrido de la ruta es de unos 3 kilómetros y comprende las cinco chimeneas que se conservan alrededor del centro histórico y lo que fue la antigua sede del Gremi dels Peraires, maestros fabricantes que controlaban las distintas fases del proceso textil, desde el lavado y el secado de la lana en los batanes, al tejido y el tintado. La ruta comprende cinco de las doce chimeneas que se conservan en la actualidad de las más de una veintena que existieron en el siglo XX. De las doce que quedan, tres pertenecen a fábricas de cerámicas, una a la fábrica alcoholera, dos a papeleras y seis a textiles."
SENDERISME A LA VALL D’ALBAIDA 2008
SETEMBRE
Dia 27: Ontinyent.
Ruta de les Xumeneres. Un recorregut pel patrimoni industrial Ontinyentí.
10:30 h > Ajuntament d’Ontinyent.
Dia 28: Ruta Morada: Ràfol de Salem. PRV-213.4: “Ràfol de Salem – Alt Benicadell” (7km-3h).
8:00 h > Ajuntament de El Ràfol de Salem.
OCTUBRE
Dia 4: Montitxelvo.
SLV 83 i 84: “Ruta de l’aigua”. (5km-2h). 9:30 h> Ajuntament de Montitxelvo.
Dia 18: Aielo de Rugat.
SLV 43: “Aielo de Rugat” (5km-2h). 9:00h > Ajuntament d’Aielo de Rugat.
Dia 5: Carrícola.
Carrícola- Ametla de Palla – Font del Melero. 8:00 h > Ajuntament de Carrícola.
Dia 19: Atzeneta d’Albaida.
PRV- 222: “Senda alt del Benicadell i Nevera” (11km-4h).
8:00 h > Ajuntament d’Atzeneta,
NOVEMBRE
Dia 8: Ruta Roja: Otos.
Otos -Castell de Carbonera .
8:00 h > Ajuntament d’Otos.
Dia 15: Ruta Groga: Bèlgida.
Bèlgida- Carrícola - Font Freda
8:00 h > Ajuntament Bèlgida.
Dia 22: Bocairent.
PRV- 122 Barranc dels Tarongers (11 km-3h). 8:00 h > Ajuntament de Bocairent.
Dia 29: Castelló de Rugat. Excursió al Mirador de l’àguila.
8:00 h > Ajuntament de Castelló.
Dia 9: Quatretonda.
PRV -172: “Senda de Quatretonda” (18 km-4h).8:00 h > Ajuntament de Quatretonda.
Dia 16: Beniatjar. Ruta del Cid.
8:00 h > Ajuntament de Beniatjar.
Dia 23: Agullent.
PRV 134: Agullent – Agres (10km-2h 35’). 8:00 h > Font Jornada.
Dia 30: Pinet. Excursió al Surar de
Pinet –Llutxent.
8:00 h > Ajuntament de Pinet