jueves, 25 de septiembre de 2008

Presentació del DVD “Fontanars: el naixement d’un poble”

L’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida, mitjançant l’àrea d’Història i Patrimoni, presenta a Ontinyent, un documental on es narra en primera persona el fet històric de la segregació de Fontanars dels Alforins de la ciutat d’Ontinyent, fet realitzat en 1927. La presentació del documental es realitzarà el divendres 26 de setembre a les 20h en la Sala Multiusos de l’Ajuntament d’Ontinyent.
El documental mostra un estudi sobre l’origen del municipi, amb un tractament amé i rigorós, sobre els antecedents i el propi naixement del poble. Es tracta en concret d’un relat sobre la creació del municipi de Fontanars dels Alforins l’any 1927 que du per títol Fontanars, el naixement d’un poble, construït a base de testimonis orals contrastats amb el rigor de l’evidència de la documentació històrica. Està realitzat i produït pel Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València, té una durada de 35 minuts i ha estat editat per l’IEVA ab el patrocini de la Caixa d’Estalvis d’Ontinyent.
L’any 1927, les quatre partides dels Alforins d’Ontinyent, a ponent del tot de la Vall d’Albaida, assolien la segregació del terme municipal al qual pertanyien almenys des de Jaume I. Es culminava així un anhel transmés al llarg de generacions. La memòria oral dels darrers testimonis d’aquella fita històrica ens porta als dies en què Fontanars dels Alforins va esdevenir un poble més i la comarca quedava configurada en els mateixos 34 municipis.
L’objectiu d’este treball és el foment de la investigació i de divulgació del patrimoni, la història i de la cultura de la nostra comarca, de caràcter divulgatiu, interessant i assequible per a tothom.