miércoles, 8 de octubre de 2008

9 d'octubre


El 9 d'octubre és el Dia nacional de la Comunitat Valenciana i en ell es commemora l'entrada a la ciutat de Valéncia del rei Jaume I en 1238.
Evidentment, la conquista i formació del Regne de Valéncia no es va culminar fins a 1304-1305 en la Sentència Arbitral de Torrellas i el Tractat d'Elig, i el territori actual no es va unificar fins a 1851 en l'incorporació de Requena i Utiel, pero el 9 d'octubre es va triar com la data més representativa, per ser Valéncia la capital del Regne de Valéncia.
Els parlamentaris valencians van plasmar l'acort per a celebrar esta festa en el Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana de 1982.
El "9 d'octubre" se celebra institucionalment per part del Govern Valencià i del president de la Generalitat Valenciana, en recepcions i atres actes. En Ontinyent, a les darreries del S.XX es celebraba la Gala del deport, que va ser sustituida per un atra data. Aixina com un ple institucional, aon es rendeix homenatje a diferents persones o Entitats de la ciutat, que enguany es va festejar el pasat divendres 3 d'Octubre. En l'imatge es pot vorer l'homenatge al primer ajuntament democratic, que es va fer fa uns anys.

En particular, se celebra la tradicional mocaorà, que resulta ser un equivalent valencià del dia dels enamorats, festivitat que és també coneguda per Sant Donís, per coincidir el 9 d'octubre en la celebració d'este sant.