martes, 30 de diciembre de 2008

VII Premi d'Investigació de la Vall d'Albaida


Reunits a la seu de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida el dia 27 de desembre de 2008 a les 12 h. els membres del Jurat del VII Premi d’Investigació sobre la Vall d’Albaida format per Ricard Bellveser, membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua en representació de l'entitat Alfons El Magnànim, Doctor Luis Tormo, de la Facultat d'Econòmiques, Doctora Remedios Ferrero, de la de Dret, Doctor Guillermo Sáez Tormo de la de Medicina, Doctora Alicia Yanini de la d'Història, tots ells i elles de la Universitat de València, Alfred Bernabeu en representació de Lina Insa, Alcaldessa d’Ontinyent, Filiberto Tortosa President de la Mancomunitat, Maria Josep Garcia, Presidenta de l'IEVA i Josep Penadés com a secretari de l’IEVA. Rafael Soriano, President de Caixa Ontinyent, comunica la seua absència i emet una proposta per escrit.
Després de valorar la qualitat de les sis propostes presentades, decideixen per cinc vots a quatre que la presentada per Víctor Agulló Calatayud i Gregorio González Alcaide amb el títol “Els esports tradicionals a la Vall d’Albaida”, és la que es considera més adient perquè siga objecte de la beca d’investigació d’acord amb les condicions que figuren en les Bases de la convocatòria del Premi. I també ha tingut en compte entre altres l’interés del tema del projecte per a la comarca i la seua divulgació, la presentació del projecte, etc.
Aquest treball sobre “Els esports tradicionals a la Vall d’Albaida”, ens ajudarà a conèixer millor i a estimar una sèrie d’esports tradicionals en molts pobles de la comarca, com son: el joc de pilota, les corregudes de joies, concursos de colombaires i les voltes a peu. També es pretén en aquest treball d’investigació donar a conéixer el major nombre possible de dades al voltant d’estos esports per a recuperar tot allò important que ha succeït en ells, ja que tenen un profund arrelament que es remunta al segle XIX i abans, aconseguint així conéixer millor el nostre passat i projectar-nos cap al futur.
Victor Agulló es professor de sociologia de l’Esport en la Facultat de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport de la Universitat de Valencia, i Gregorio González es Historiador i Biblioteconomisa i Documentalista.
I també ha considerat que el projecte d’investigació que ha quedat en segon lloc ha semblat molt interessant, per la qual cosa proposa que es tinga en compte la seua publicació. Es tracta del treball “Arquitectura tradicional i bioclimatica a la Vall d’Albaida. A la recerca de l’eco-urbanisme” realitzat per Vicent J. Sanz Guerrero, el qual pretén estudiar i analitzar les construccions tradicionals de la comarca al respecte dels tipus de materials, tècniques utilitzades, etc.