jueves, 22 de octubre de 2009

150 ANIVERSARI DE LA FESTA DE MOROS Y CRISTIANS

La Junta de Govern de la Societat de Festers va aprovar el la darrera sessió del dia 16 d’octubre el calendari de les activitats a celebrar en un any tan singular i especial per a la Festa de Moros i Cristians, com és la celebració del 150 aniversari, davant les expectatives que s’han creat, en el món festers i en la resta de la població, al voltant de les celebracions d’aquest aniversari.
Es reitera, com ja s’havia comentat en ocasions anteriors, l’aposta per recuperar la Nit del Riu, la celebració del I Congreso Internacional de Embajadas y Embajadores de la Fiesta de Moros y Cristianos, la realització d’una Desfilada Històrica, retrobar els orígens de la festa per mitjà de la
Soldadesca, o tornar a la festa moments ja desapareguts i que van gaudir del beneplàcit fester.
Es planteja l’organització de conferències i exposicions, per això s’està treballant en l’organització d’una exposició festera amb la col·laboració de Font d’Art; una altra sobre el fons fotogràfic del Museu Fester, amb la col·laboració d’AFO; també sobre la Nit del Riu, altra sobre les comparses, i altres més amb la participació d’artistes involucrats en la festa de Moros i Cristians.
Pel que fa a publicacions, s’està treballant en la preparació d’una Memòria Gràfica de la Festa, una nova edició de les Ambaixades i la publicació d’una biografia de Joaquim Josep Cervino.
Per tal que no es quede sols en projectes, s’han iniciat contactes amb l’Ajuntament, les distintes Conselleries, la Diputació, el Ministeris corresponents i diverses Fundacions i Entitats Financeres.
S’han creat comissions de treball, a les quals s’invitarà a participar a les diferents Associacions Culturals de la ciutat. Les següents: Comissió de Cultura i Festa, Comissió del Congrés, Comissió de Religió i Festa, Comissió Històrica de la Festa, Comissió de Música Festera.
És Intenció d’aquesta Junta que tot el que s’està programant porte la festa de Moros i Cristians a tots els barris de la ciutat, per a fer partícips a tota la ciutadania de tan important celebració festera.
1. Calendari
Al febrer de 2010 començarà la celebració d’aquest 150 aniversari recordant els fets que es van produir en aquell moment: la presa de la ciutat de Tetuan per les tropes espanyoles el 6 de febrer de 1860 i els festejos de moros i cristians que la ciutat d’Ontinyent va celebrar per tal motiu del 12 al 15 de febrer d’aquell any.
La resta d’actes es desenvoluparan des d’aquesta data fins al mes de setembre de 2010 - concerts exposicions, conferències i actes festius tindran lloc al llarg d’aquestos huit mesos- i finalitzaran amb la pujada del Crist a Santa Anna. puntualment anirà presentant-se i concretant-se el calendari i l’horari de totes les activitats culturals, artístiques i festeres previstes.
Les dates i activitats més importants i significatives són les següents:
• 26 de juny de 2010 Publicació de Festes
• 3 de juliol de 2010 Actes previs del Congrés, amb la representació a la plaça Major de les Ambaixades d’altres poblacions.
• 10 de juliol de 2010 Actes previs del Congrés, amb la representació a la plaça Major de les Ambaixades d’altres poblacions.
• 15 a 18 de juliol de 2010 I Congreso Internacional de Embajadas y Embajadores de la Fiesta de Moros y Cristianos.
• 24 de juliol de 2010 Presentació del llibre de Festes, en una edició especial.
• 31 de juliol de 2010 Desfilada Històrica
• 5 al 8 d’agost de 2010 Actes extraordinaris per a commemorar les primeres festes celebrades el 1860, al voltant de la festivitat del Santíssim Crist de l’Agonia.
• 14 a 23 d’agost , festes de Moros i Cristians. Destacant la recuperació de la soldadesca en la Baixada del Crist i la Nit del Riu, el diumenge de festes.