miércoles, 8 de agosto de 2007

altra proposta de turisme a Ontinyent

Ontinyent ofereix multiples opción de turismo urba, pero pot ser una de les mes desconegudes es la ruta dels Chalets, marcades clarament per un eix la carretera Xativa-Villena, el nombre de segones residencies en esta via era important i encara hui podem vorer algun eixemple.
Si tomen com a punt de partida el cami vell de Xativa, es sorprenda saber que el complexe d’oci conegut com OTK, va ser un chalet, anomenat de “Laurita” en referencia a la seua moradora, que tenia entre altres extres piscina, tambe en estos moments exitent, en la “terraça la bruixa” una pert del complex de oci OTK.
Ja en la plaça la concepcio podiem trobar dos chalets,el primer d’ells el de Devis, tot just aon ara esta el carrer pintor Carlets i edificis co-lindants i oposat a la plaça pero ja en el “carrer Major” ( C/ Gomis) el chalet de Fite. Estos dos desapareguts com tambe el chalet de Sanz, que s'ubicaba aon hui esta el centre comercial “el Teler”. La presio urbanistica va poder en el jardi del chalet de Gorga, pero no en el seu edifici que es pot vorer al carrero d’Eixea, tapat per l’edifici cantoner dos de Maig C/eixea, que es va construir en el seu jardi.
Pero por ser una de les perdudes mes importants, per entre altres la pinacoteca que contenia el seu interior, va ser el chalet de l’Ereta, que s’ubicaba als edificis de l’Ereta y la plaça del Music Rodríguez. El chalet que millor conserva el seu encant, tot i ser l’ultim en costruirse d’esta ruta, es aon es troba actualment l´hotel Kazzar. Constractant el seu estat de conservacio en un altre chalet que tambe es mate en peu: “el chalet de les Boles” aon esta hui l’hopital d’Ontinyent tot i que ha perdut tota la seua fisonomia en les sucesives restauracions i adecuación del chalet per tal de convertirlo en Hospital. L’ultim dels chalets i completament ocult desde del carrer encara es mante en peu tot i que amenaça ruina es el "Chalet de Ferrero”, que ha sufrit varies intervencions urbanistiques, tna industrials com residencials. Finalment a l’encreuament del del dos de Maig (avinguda generalitat) Comte Torrefiel, es troba una alqueria propietat del comte torrefiel que es va caurer en els anys 80 del s.XX, tot i que per tractarse d’alqueria es deu visitar en un altre cami arquitectonic, en este cas de les alqueries.