jueves, 30 de agosto de 2007

Patromoni d'activitats economiques

Ja en les darreries del mes d'Agosto, proposem una volta per la ciutat en un turime diferent, el d'activitats economiques. La presència de l’activitat tèxtil ha sigut una constant a Ontinyent i a la Vall d’Albaida, les notícies de l’activitat es remunten fins l’Edat del Bronze, fa uns 3500 anys. En època Islàmica la comarca desenvolupa la manufactura tèxtil llanera a Ontinyent i també a Bocairent.
La localització i el desenvolupament del tèxtil a la comarca es relaciona ab el factor hidràulic: l’existència de conduccions d’aigua i de molins va ser la primitiva font d’energia fins a l’aparició de la màquina de vapor i també en l’existència de la ramaderia i de matèria prima in situ. El desenroll d’estes infrastructures hidràuliques al llarg del segle XV fa que es documenten tres centres molt dinàmics: Albaida - Bocairent - Ontinyent. A partir d’ací èpoques de bonança s’han alternat ab èpoques de crisi, canvis d’especialització, utilitzacions de diferents matèries primes, millores tecnològiques...
La metamorfosi de la societat ontinyentina, d’una societat de base agrària ab presència d’activitats industrials en una societat plenament industrial, motor de l’economia de la comarca, té lloc en la dècada dels cinquanta del segle XX. En l’actualitat Ontinyent, Aielo de Malferit, Agullent, Albaida i Bocairent formen la columna vertebral del desenvolupament del sector, a la comarca.
Moltes són les empreses i magatzems on es podran adquirir tota classe de mantes, cobertors, edredons, tovalloles, llençols, roba de llar, així com també tota classe de rebosteria i els afamats embotits d’Ontinyent, ciutat que va ser proveedora de la Casa Real, per varies empreses local, tal i com hui encara es fa T. Mora - ja vam vora 10 generacions consecutives.