viernes, 23 de mayo de 2008

Actes oficials Corpus Christi

Dissabte 24 de maig. Vespra del Corpus 12 del migdia. Toc de l'àngelus: Tres batallades de la Petra senyalen l'hora de l'oració de l'Ave Maria. A continuació, volteig manual de Campanes del migdia de la vespra. (No participa la Petra)
7 de la vesprà. Desfilada dels Gegants i Cabets de la ciutat pel Barri de la Vila i carrer Major.
7'25 de la vesprà. Toc de poqueta nit al Campanar de la Vila. Una combinació de batallades de les campanes “Albats” “Combregats” i Santíssim”, cada vegada més ràpides que acaben en els tres avisos que fa la Petra pera senyalar el moment de les oracions de la vesprà. Tot seguit, tres vols manuals de Campanes, (7'30, 7'45 i 8'00) com a avís de la missa.
8'00 de la vesprà. Missa a l'iglésia de l'Assunció, seguida de la Vigília del Corpus en que participen les associacions d'Adoració Nocturna, estarà marcada pels tocs de la campana del Santíssim.
Dumenge 25 de maig. Corpus Christi
11'30 del matí. Vols del Dia del Corpus com a avís de la missa de les 12'00. Dos vols d'avís (11'30 i 11'45). Hui, com es fa el Dijous Sant i el dia “dels Combregats”, comença el Chimbolet, i a mitat vol paren totes les campanes excepte la del Santíssim i dels Combregats, dedicades al Cos de Crist, perque voltegen per un temps com majors i solistes. Després, les atres campanes (incloent les grans) reprenen el vol pera iniciar el paro de totes.
12 del migdia. Toc de l'àngelus i repic de festa: Tres batallades de la Petra senyalen l'hora de l'oració de l'Ave Maria seguit d'un clamor de les campanes Maria, Combregats i Santíssim destacant la festivitat. A continuació volteig solemne especial del Corpus Christi en les onze campanes durant 10 minuts.
5 de la vesprà. Repiquet del Corpus. Concert cerimonial de campanes, de mig hora de duració, que se celebra els dies de major solemnitat en la parròquia de l'Assunció: Pentecostés, Corpus, l'Assunció i la Puríssima. Unes complexes combinacions de drangs, batallades i vols de caràcter enaltidor que preludien la missa major, i pregonen i lloen la importància de la festa del dia: El Corpus Christi i que detallem en noticia apart.
5'30 de la vesprà: Vols del Dia del Corpus com a avís a la missa. Tres vols d'avís (5'30, 5'45 i 6'00)
6'00 de la vesprada. Solemne Eucaristia del Corpus Christi. Les campanes acompanyen els moments mes solemnes de la missa. Quant es canta la Gloria totes les campanes voltegen al mateix temps en un vol espectacular. Quan es pronuncia el Sermó s'escolten tres batallades a cada minut ràpides, fluixes i continuades de la Petra. En el moment de l'Elevació, el Chimbolet i la Petra voltegen al mateix temps. En acabar la missa i, coincidint en l'inici del primer dels balls provessionals, s'inicia el volteig especial del dia del Corpus Christi. La provesso cívica està encapçalada pel Ball dels Cabets li seguix en el Ball dels Gegants, el Ball dels Arquets, el Ball de la Veta i el Ball dels Cavallets. A continuació, els membres del Grup de Danses d'Ontinyent realisen la tradicional enramada del Corpus en plantes aromàtiques. La Crue provessional marcara l'inici de la provesso religiosa, pera donar pas als chiquets i les chiquetes de “primera comunió” i a aquelles persones que desigen acompanyar el Santíssim, que és portat davall pali daurat.Tambe participaran les banderes de l'adoracio nocturna. Cada una certa distància, el Santíssim és descansat sobre “els Altarets”, que són chicotets altars de recarregada decoració on els veïns que els han preparat adoren la Custòdia i se li canten himnes. Sempre que la Custòdia està a la vista del Campanar de la Vila, es volteja la Campana del Santíssim.