lunes, 7 de septiembre de 2009

Pujada del Crist


El dumenge 6 de setembre, sobre les nou de la nit arribava la imatge del Crist de l'Agonia a l’ermita de santa Anna, després d’haver recorregut els carrers de Gomis i Mayans, la plaça de la Concepció, l’avinguda de San Francisco i haver ascendit, entre camps d'ametlers, oliveres i pins, pel camí que porta a la lloma on s’ubica el santuari. La processó començava a les 7 de la vesprada des de la Reial parròquia de Sant Carles i la imatge del “Morenet” era acompanyada per una gran quantitat de festers i devots. Al llarg de tot el recorregut nombrosos veïns contemplaven en silenci el pas de la imatge, silenci que, en nombroses ocasions, era trencat pels aplaudiments amb què els fidels rebien el pas del Crist. Finalitzant aixina les Festes de Moros y Cristians de la ciutat d’Ontinyent.
Al matí s’havia oficiat “la missa de dobla” a la qual assistien capitans, ambaixadors i banderers, acompanyats dels “primers Tro”, els membres de la Junta de Govern de la Societat de Festers, així com dels membres de la Junta de Govern de la Puríssima. En estos dos actes religiosos s’abaixava el teló i es tancava l'any fester morocristiano del 2009, un any, en el que la novena va ser feta per D. Mario Bataller, fill de la ciutat i membre de la germandat sacerdotal d’Ontinyent. Unas festes que s’inciaren en el prego fet enguany per Benita Ferrero Waldner, Comissària d'Afers Estrangers de la Unió Europea
El president de la societat de fester en honor al Santissim Crist de la Agonia, Rafel Ferrero, va qualificar les festes de 2009 com unes festes en entitat i personalitat pròpia, recordava amb satisfacció tots i cada un dels actes de les nostres festes, agraïa, l’excel·lent col·laboració de l’ajuntament d'Ontinyent, la magnífica camaraderia entre el grup de càrrecs d’aquestes festes i el treball dels membres de la Junta de Govern assumint noves responsabilitats i realitzant el seu treball amb eficàcia I resolució. Feia menció a la recent participació de la delegació de festers que havien mostrat la festa morocristiana pels carrers de la ciutat malaguenya de Ronda i recordava la lletra de la sevillana que van dedicar a les nostres festes:
Aquí están los festeros/de Ontinyent/ De Ontinyent/ sus moros y cristianos/su buena
gente/ Tiene Ontinyent/ un poderío/ un poderío/ cuando llegan sus fiestas pierdo el sentío/ El desfile de moros /es imponente/ que alegría en sus pasos/que arte en su gente/ Tiene Ontinyent/un poderío/ un poderío/ cuando llegan sus fiestas pierdo el sentío/ las comparsa cristianas/ arte y tronío/ elegantes desfiles/ ¡Qué señorío!
I acabava desitjant que el Crist de l'Agonia ens concedira per al 2010 unes festes tan extraordinàries i satisfactòries com les que havíem gaudit en aquesta edició de 2009.
Ademes, el divendres, 4 de setembre, havia tingut lloc el tradicional sopar de gala de final de festes. Més de dues-centes persones de totes les comparses es donaven cita per a celebrar este moment. Durant el sopar es van entregar els premis a les esquadres que havien guanyat el concurs en la desfilada de l'Entrada. L’esquadra “La Fusta”,de la comparsa Contrabandistes, dirigida per Cristina Olcina Gramage va ser la guardonada per part de l’exèrcit cristià. Entre les esquadres del bàndol moro els membres del jurat van decidir que la guanyadora havia sigut l’esquadra “Mitja Lluna”, de la comparsa Abencerrajes, dirigida per Ana Torró Pastor. També es reconeixia el treball de totes aquelles persones que havien contribuït amb el seu esforç i dedicació a la consecució de tots els actes festers. Rebien aquest reconeixement en forma de pergamí acreditatiu els sentinelles del dia de l’ambaixada, Ramón Gramage Gandia i Enrique Gramage Mollá; Josep Ferrero Forcada , compositor de la música incidental del Pregó; el grup de dansa Opera, per la seua desinteressada col·laboració en les coreografies que